Magazijnen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn

Beschrijving

Nummer 33: Magazijn van 1895. Diephuis met puntgevel onder golfplaten dak. Gevel gevat tussen pilasters met versierde muurankers eindigend op klimmende steekboogfries. Op begane grond poort tussen schampstenen, op bovenverdieping deurvenster onder gietijzeren latei (waartegen ronde ijzeren staaf bevestigd is), tussen twee paar gekoppelde steekbogige ramen. Zolderverdieping voorzien van laaddeur onder gietijzeren I-balk waarboven hijsbalk in oculus; twee kleine steekbogige nissen.

Nummers 18-22 gelijkaardige magazijnen, nummer 22 naar ontwerp van Albert Callebert van 1905, nummers 18-20 reeds bestaande in respectievelijk 1889 en 1914 en gewijzigd in 1924. Gekenmerkt door rondbogige muuropeningen met waterlijst van gesinterde baksteen.

• Stadsarchief Roeselare, 249/1909, 51/1924.
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, p. 87-88, nrs. 23-25, 31.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol