Magazijn

Gemeente Roeselare
Locatie Gieterijstraat 18-22, 33, Roeselare (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Magazijn

Beschrijving

Nr. 33. Magazijn van 1895. Diephuis met puntgevel onder golfplaten dak. Gevel gevat tussen pilasters met versierde muurankers eindigend op klimmende steekboogfries. Op begane grond poort tussen schampstenen, op bovenverd. deurvenster onder gietijzeren latei (waartegen ronde ijzeren staaf bevestigd is), tussen twee paar gekoppelde steekbogige ramen. Zolderverd. voorzien van laaddeur onder gietijzeren I-balk waarboven hijsbalk in oculus; twee kleine steekbogige nissen.

Nrs. 18-22 gelijkaardige magazijnen, nr. 22 n.o.v. A. Callebert van 1905, nrs. 18-20 reeds bestaande in resp. 1889 en 1914 en gewijzigd in 1924. Gekenmerkt door rondbogige muuropeningen met waterlijst van gesinterde baksteen (567, 568).

SAR 249/1909, 51/1924.
DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, p. 87-88, nrs. 23-25, 31.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol