Twee pakhuizen van 1889 en 1895

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijnen

• is aangeduid als beschermd monument Twee pakhuizen van 1889 en 1895

Beschrijving

Twee magazijnen respectievelijk van 1895 en van 1889. Gerestaureerd in 1990. Puntgevels van drie bouwlagen onder golfplaten zadeldak (nok loodrecht op straat). Donkerrode baksteenbouw met arduin voor onder meer onderdorpels en schampstenen. Gevels gevat tussen pilasters bekroond met klimmende steekboog- of rondboogfries. Het rechtse pakhuis met korfbogige poortopening; op bovenverdieping rondbogige laaddeur tussen twee dito vensters. Houten stootbalk boven deuropeningen; ronde U-vormige ijzeren staaf ter hoogte van laaddeur derde bouwlaag In top oculus. Interieur gewijzigd tot stookplaats. Gelijkaardige gevel bij het linkse pakhuis, vloer van Doornikse steen op begane grond, houten vloer op bovenverd.

Erachter, hoge ronde schoorsteen met typerende verankering en opschrift AVIX.

• DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 56-57, afb. 82.
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, p. 88, nummers 32-34.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol