Eclectisch bankgebouw Nationale Bank van 1921

Beschrijving

Nr. 10. Eclectisch, neorenaissancistisch-getint filiaal van de Nationale Bank, opgetrokken n.o.v. 1921 (onleesbaar gesigneerd), cartouche met datering 1923. Rode baksteenbouw aangevuld met natuursteen; leien zadeldak met dakkapellen. R. een hoofdvolume van twee maal drie trav. aan de rooilijn: r., woonhuis, l., publiek gedeelte en diensten; aansluitend een achteruitliggend l.deel van zes trav. en oorspronkelijk één bouwl. en toegevoegde achteruit springende bovenverd. onder plat dak; smeedijzeren hek met de initialen "N" en "B". Neorenaissance-ornamenten als de natuurstenen vensteromlijstingen met negblokken, de cartouches op de borstweringen en de obelisken op de schouderstukken van het dakvenster ter hoogte van het publiek gedeelte (574).

SAR 341/1921. PLANCKE M., De burgerlijke ..., p. 127-128, nr. 48.

Auteurs : De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol