Huis Wyckhuyse

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Hendrik Consciencestraat
Locatie Hendrik Consciencestraat 40, Roeselare (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Huis Wyckhuyse

Deze bescherming is geldig sinds 20-02-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Wyckhuyse

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Wyckhuyse", neoclassicistisch woonhuis van 1873-1874. Parement van witte natuursteen aangebracht in 1913 samen met toevoeging van halve bouwlaag; gebruik van blauwe hardsteen onder meer voor plint, deuromlijsting en balkon. Heden regionale bankzetel. Gerenoveerd tussen 1994-1996. Eclectische stijl met neorococo-elementen. Onderkelderd herenhuis van twee en een halve bouwlaag en vijf traveeën. Lijstgevel rechter deurrisaliet gemarkeerd door middel van smeedijzeren dubbele deur van L. Van Boeckel (Lier), bekroond met balusterbalkon steunend op monumentale consoles; op de tweede bouwlaag gecanneleerde pilasters met Korinthische kapitelen waartussen een deurvenster - met versierd boogveld - dat samen met het ovale bovenlicht gevat is in een geriemde omlijsting onder sluitsteen met schelpmotief. Verhoogde begane grond met steekboogvensters, rechthoekige bovenvensters en ovale oculi in de mezzanino, alle in een geriemde omlijsting met dropmotief en sluitsteen tussen festoenen. Onderdorpels - op consoles - met smeedijzeren leuningen door L. Van Boeckel. Gekorniste houten kroonlijst met tandfries en klossen.

Interieur met rijkelijke neorococo-inrichting: onder meer inkom- en trapzaal met marmeren vloeren, marmeren trap met leuning gesmeed door L. Van Boeckel waarboven zenitale verlichting van gebrandschilderd glas in lood. Uitgewerkte deurstukken. Salon met rijkelijk versierde panelen afgewisseld met spiegels; overgang naar klein salon door middel van gecanneleerde gemarmerde zuilen en pilasters. Marmeren schouwmantel waarboven spiegel en schilderij, vermoedelijk van E. Duyvewaardt.

  • BENOIT S., Huis "Wyckhuyse", Oefening Monumenten- en Landschapszorg, Universiteit Gent, 1996-1997.
  • DE BRUYNE M., Het Huis "Wyckhuyse" aan de Consciencestraat te Roeselare, 1985.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 34, figuur 13.
  • HEYMAN F., RAMON A., Het Huis 'Wyckhuyse', in Mandeldal, XXI, 1996, 5, p. 131-138.
  • Het huis "Wyckhuyse" aan de Hendrik Conscienscestraat 40 te Roeselare, Opendeurdag 7 december 1996, HBK-Spaarbank Regionale zetel Roeselare.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hendrik Consciencestraat

Hendrik Consciencestraat (Roeselare)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.