erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID: 23887   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23887

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van 1924 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), ook zie opschrift; drie traveeën en drie bouwlagen met rechter vensterrisaliet eindigend op een tuitgevel met decoratief topstuk en vierlicht. Bakstenen gevel met verwerking van natuursteen voor onder meer de deur- en vensteromlijstingen en de driezijdige erker met bekronend balkon van de bredere venstertravee; verbindende smeedijzeren stangen. Verticaliteit van de deurtravee benadrukt door siermetselwerk. Art-decoversiering met floralemotieven rond de deur, op de erker en in de geveltop. Rechthoekige vensters en deur in rechthoekige nis met afgeschuinde dagkanten en gedeeld bovenlicht. Vernieuwd houtwerk.

  • Stadsarchief Roeselare, 209/1924.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23887 (Geraadpleegd op 05-08-2020)