erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis van 1911

bouwkundig element
ID: 23889   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23889

Beschrijving

Eclectisch dubbelhuis van 1911; vijf traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder leien mansardedak met twee dakkapellen. Lijstgevel van gele baksteen op arduinen sokkel met getraliede kelderramen; voorts gebruik van arduin voor de geprofileerde deur- en vensteromlijstingen, borstweringen en waterlijsten. Enerzijds zijn er bouwonderdelen aansluitend bij de architectuur uit de tweede helft van de 18de eeuw: getoogde muuropeningen en dakkapellen; extra uitgewerkte deuromlijsting met gebogen tussendorpel, ovaal bovenlicht en druiplijst; paneeldeur met rocaille-inslag. Anderzijds leunen de muurbanden en de behandeling van de borstweringen eerder aan bij de neorenaissance: mensenhoofden in haut-reliëf opgenomen in medaillons tussen gestileerde bladmotieven, gemarkeerde steigergaten met alternerende leeuwenkopjes. Echter eigentijdse ramen met kleine roedeverdeling in het bovenlicht.

  • Stadsarchief Roeselare, 84/1911.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis van 1911 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23889 (Geraadpleegd op 12-08-2020)