erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
23893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23893

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art-decostijl
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuizen van 1921 naar ontwerp van René Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel), in spiegelbeeld opgenomen in één gevelcompositie; vier traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak met rechthoekige dakvensters. Art-decogetinte lijstgevel op arduinen plint; diversificatie van rode en gele baksteen met natuurstenen omlijstingen en ornamenten. Brede band overhoeks metselwerk onder de kroonlijst. Gekoppelde benedenvensters onder de driezijdige erkers van de bovenverdieping. Beglaasde rondboogdeur in de tweede en dito poort onder gebroken latei met twee sluitstenen in de vierde travee; beide met ruitvormige roedeverdeling van het bovenlicht als centraal motief van de gewone rechthoekige indeling voor de roeden in de bovenlichten der schuiframen.

  • Stadsarchief Roeselare, 25/1921.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23893 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.