Eclectisch burgerhuis

Gemeente Roeselare
Locatie Henri Horriestraat 45-49, Roeselare (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Nrs. 45, 47, 49. Eclectische burgerwoning van 1921 n.o.v. R. Doom (Roeselare) & A. Verhelle (Brussel); drie trav. en drie bouwl. onder pannen zadeldak (nrs. 45-47). Aansluitend lager poortgebouw van 1946 n.o.v. J. Hebbelynck (Gent)(nr. 49) ter vervanging van vroegere garage; twee trav., twee bouwl. en pannen zadeldak met dakkapel. Gecementeerde lijstgevels met op nrs. 45-47 horizontale geleding d.m.v. waterlijsten en doorlopende vensterdorpels; aflijnende gootlijst met tandfries onderbroken door pseudo-fronton boven de van een afgeronde erker met bekronend balkon voorziene venstertrav. Allegorische voorstelling van de kunsten op timpaan boven centraal drielichtvenster van de bovenverd. (fig. 202); spiegels onder de bovenvensters met putti. Behouden houtwerk met fijne roedeverdeling in het bovenlicht; poort met twee bolvormige schamppalen (590).

SAR 191/1921, 287/1946. PLANCKE M., De burgerlijke ..., p. 123-124.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol