Sociale huisvesting van 1929-1931

Beschrijving

Tussen 1929 en 1931 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel meer dan 300 rijwoningen in de Roeselaarse arbeiderswijk Zuidmolenkwartier, waaronder 24 woningen aan de Heropbouwstraat naar ontwerp van architect Ernest Apers. Aannemer was Vandekerkhove-De Bruyne.

Het Zuidmolenkwartier is een typisch sociale woonwijk uit de jaren dertig, grotendeels bestaand uit rijhuizen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) en hoekhuizen onder schilddak. De huizen aan de Heropbouwstraat 3-25, 8-28 zijn iets meer uitgewerkt door de verfraaiing van de rode baksteenbouw met gediversifieerd geeloranje baksteen, gecementeerde en beschilderde plinten en lateien onder zadeldak, een karakteristieke fries tussen de waterlijst en doorgetrokken onderdorpels met donkerdere baksteen in overhoeks verband boven de deuren. De lijstgevels worden getypeerd door een creatief volumespel, met portieken bij de hoekhuizen en tweezijdige erker bij de middelste huizen.

Evaluatie

Architecturale waarde als representatief voorbeeld van de doorsnee sociale huisvesting uit de jaren 1925-1940 (rijen arbeiderswoningen). Bepalende erfgoedelementen zijn de architecturale homogeniteit qua schaal en volume, en de materiaalpolychromie (baksteen).

• Stadsarchief Roeselare, bouwaanvragen 287/1930.
  • L’Habitation à Bon Marché 1930, 6 & 85; 7, 127.
  • DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
  • S.N. 1955: 2.000 Woningen S. Bouwmaatschappij "De Mandel" Botermarkt 11 Roeselare, Roeselare, 19.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol; Vandeweghe, Evert

Een aantal panden uit de wijk ondergingen verbouwingen: nummers 3, 12, 17, 18, 20 en 25.

Auteurs: Jacobs, Els