erfgoedobject

Hoeve Beulhof

bouwkundig element
ID
23914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23914
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beulhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Beulhof" aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1850). Hoeve van het langgestrekte type, gelegen ten zuidwesten van een deels begrint en begraasd erf, bereikbaar via een begrinte dreef, afgezoomd met linden en een esdoorn aan de ijzeren toegangspoort. Gegoten stoep voor het woonhuis en kasseien voor het stalgedeelte. Gebouwd op dezelfde plaats ter vervanging van de in 1920 afgebrande boerderij. Volgens bouwplan van 1921 was het stalgedeelte rechts, in plaats van links van het woongedeelte voorzien. Langgestrekte hoeve van één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); dwarsschuur- en stalgedeelte + woongedeelte van vijf traveeën. Boerenhuis met lijstgevel voorzien van waterlijst en houten gootlijst op consoles; twee dakkapellen in puntgeveltje met sierlijk windbord; getoogde vensters met T-ramen, oorspronkelijke roedeverdeling en houten rolluikkasten. Schuur/stalgedeelte onder lager overkragend zadeldak op houten modillons; verschillende latere wijzigingen met betrekking tot de muuropeningen.

  • Stadsarchief Roeselare, 281/1921.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Volgens een vergunning van 2010 werd het woonhuis gesloopt en vernieuwd, en werd de aanpalende vleugel met stal en schuur ingrijpend verbouwd. De erfgoedwaarde van de langgestrekte hoeve is verloren gegaan aangezien de herkenbaarheid en ensemblewaarde zijn aangetast. De toegang tot het erf onderging eveneens aanpassingen: aan de straat werd er een nieuw hek tussen gemetselde pijlers toegevoegd, evenals een vrijstaand kapelletje. De dreef bleef behouden en werd gekasseid.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Beulhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23914 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.