erfgoedobject

Burgerhuis en ijzermagazijn

bouwkundig element
ID: 23916   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23916

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag en ijzermagazijn Verhougstrate van vier traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare) van 1911 in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae. In 1921 uitbreiding van het magazijn Verhoestrate-Lagae met één travee + hoektravee + tien traveeën, Kokelaarstraat nummer 58 naar ontwerp van J. Vermeersch (Brussel); garagepoorten naar ontwerp van J. Delie (Roeselare) van 1959.

Lijstgevels van witte baksteen verfraaid met gele baksteen, arduin en gietijzeren elementen.

Woonhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met brede venstertravee met drielichten, balkon met gietijzeren balustrade op de verdieping. Uitspringende kroonlijst met tandlijst op korbelen, rustend op gevelbrede gietijzeren I-balk.

Magazijn: voorste volume van twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); middenrisaliet van drie traveeën Uitstalramen op de twee verdiepingen; in de puilijsten oorspronkelijk de opsomming van de koopwaar en "J. Verhougstrate". Dwars volume van één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) met dakkapellen bekroond met fronton, gebouwen binnenin onder pannen zaagdaken; hoger opgetrokken travee met schampijzers aan weerszijden van poort onder casement met oorspronkelijk inscriptie "Verhoestraete-Lagae", bekroond met vierlicht. Boven uitstalramen eveneens casementen.

Interieur van magazijn: centrale travee met trap naar de galerij van de bovenverdieping. Dragende gietijzeren zuilen en aflijnende gietijzeren balustrade. Aan de achtergevel, luifels (glas verdwenen) en gietijzeren spiltrap.

  • Stadsarchief Roeselare, 30/1911, 103/1921, 330/1959.
  • DEWEERDT A., Het Roeselaars industriegebied nabij de Sint-Amandsbeek, de Kleine Bassin en de Ronde Kom, in Rollariensia, XVIII, 1989/90, p. 191 nr. 50.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis en ijzermagazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23916 (Geraadpleegd op 03-06-2020)