erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van C. Vanneste

bouwkundig element
ID
23944
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23944

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis met aanhorigheden naar ontwerp van C. Vanneste (Roeselare) van 1936 vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen). Lijstgevel van gele baksteen verfraaid met arduin voor onder meer plint, waterlijsten en puilijst. Deurtravee gemarkeerd door monumentale getrapte consoles onder de rechthoekige. erker zijdelings uitlopend in afgerond balkon en boven de kroonlijst doorgetrokken dakvenster met driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten; ramen met benadrukte horizontaliteit door roedeverdeling. Verzorgd houtwerk en traliewerk voor de eiken deur en poort. Drie rechthoekige dakkapellen. Gekorniste kroonlijst. Typische dubbelhuisplattegrond en aanpalende garage.

  • Stadsarchief Roeselare, 120/1936.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Sinds de opname van het burgerhuis in de wetenschappelijke inventaris in 1999, is de dakbedekking gewijzigd, en is het schrijnwerk van ramen, deur, poort en kroonlijst vervangen. Bij de renovatie werden zowel de structuur als de kenmerkende materialen en opbouw van de gevel, gerespecteerd.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van C. Vanneste [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.