Neoclassicistisch complex van winkels en woningen

Beschrijving

Neoclassicistisch gebouwencomplex; bestaande lijstgevels hersteld en gecementeerd naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) van 1921. Breedhuizen van twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen). Dubbelhuis van vijf traveeën (nummer 32); hoekhuis van vier + een + twee traveeën (nummer 30); enkelhuis van twee traveeën (Garenstraat nummer 1) en twee enkelhuizen in repeterend schema van één travee (Garenstraat nummers 3-5). Arduinen plint met keldervensters. Horizontale geleding door middel van lekdrempels en kordonlijsten, houten kroonlijst waarboven dakkapellen met driehoekig fronton en topsierraad; verticale ritmering door middel van gecanneleerde pilasters op bovenverdieping. Vensters met rolluikkast bij nummer 32. Afgesnuite hoektravee met balkon. Aan Garenstraat, drie brede rechthoekige winkelpuien met roedeverdeling waarnaast rechthoekige deur met steekboogvormig bovenlicht; geheel gevat onder een doorlopende, houten lijst. In de tuin, kleine ronde industriële schoorsteen.

• Stadsarchief Roeselare 98/1921, 106/1934.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 119, nr. 32.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol