Villa Marie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Marie

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Marie" (naar de opdrachtgeefster Marie Baert) van 1932 naar ontwerp van Jules Van Peteghem (Roeselare). Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het huis twee jaar door de Duitsers bewoond; de door een bom beschadigde gevel werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Half vrijstaand L-vormig volume met souterrain en twee bouwlagen onder leien mansardedak; wolfseind boven het haakse volume. Veelzijdig torentje van drie bouwlagen met leien peerspits en ijzeren bekroning aan de straatkant. Inkom in de zijgevel onder verhoogde portiek met gestileerde zuilen, balustrade en bekronend balkon. Gevel van gediversifieerde lichtrode baksteen op hoge, geblokte sokkel van arduin en breuksteen met souterrain vensters; hoek- en muurbanden, portiek en vegetale art-deco-ornamenten van witte zandsteen. Verticaliteit van het torentje benadrukt door de aaneenschakeling, binnen elk smal spaarveld, van vensters en borstweringen in overhoeks verband. Trappenhuis aangegeven door middel van groot langgerekt raam met afgeschuinde hoeken en oculus, beide verrijkt met fraai gekleurd art-deco-glas-in-lood. Beglaasde smeedijzeren vleugeldeur eveneens in art-decostijl.

• Stadsarchief Roeselare, 12/1932.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 41.