Burgerhuis ontworpen door Jules Van Peteghem

Beschrijving

Hoekwoning van 1938 naar ontwerp van Jules Van Peteghem (Roeselare), als mengvorm aanleunend bij de geometrische art deco. Trapezoïdaal volume van twee bouwlagen onder plat dak. Gevel met variërend materiaalgebruik: gele baksteen op arduinen plint afgelijnd met staande zwarte keramiektegels; betonnen balkonplaat en luifel en vensteromlijstingen van zwarte geglazuurde baksteen. Rechthoekige erkers boven de venstertravee in de twee straten, met elkaar verbonden door overluifeld bakstenen balkon met leuning van buisprofielen. Afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door iets hoger opgaand gevelfront en door inkadering van het hoog balkonraam met rode tegels. Typische balkondeuren en inkomdeur aan de Jules Lagaelaan met beglaasd paneel voorzien van eenvoudig geometrisch ijzerwerk. Het betraliede kelderraam op de hoek en de volledig smeedijzeren beglaasde deur van inkom in de Spanjestraat (nummer 2), die waarschijnlijk de hoofdingang was, behoren tot de "geometrische art deco" met krullen, driehoeks- en zigguratmotieven. Diezelfde elementen komen ook voor in het vensterregister met gezandstraald art-deco-motief.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol