erfgoedobject

Kantoorgebouw

bouwkundig element
ID
23956
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23956

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoorgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoofdkantoor van Verbrugge, firma in weverijbenodigdheden, sinds 1912 gevestigd aan de Onze-Lieve-Vrouwe- en Spanjestraat (heden is de productie afdeling in de Rotsestraat). Hoekgebouw met vier bouwlagen onder plat dak van 1949 naar ontwerp van Ch. en G. Hoge (Gent). Nog aansluitend bij de interbellumarchitectuur is de typische opbouw met afgeronde hoek en gevelbrede, omlopende vensterregisters met metalen ramen, even onderbroken door de haast gevelhoge glaspartij van de zijgevel die het trappenhuis situeert. Verhoogde inkompartij in omlijste portiek.

Achterliggende bedrijfsgebouwen aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat uit de jaren 1920 onder plat dak in typerende rode baksteenbouw met horizontale banden van gele baksteen en rechthoekige muuropeningen onder gestrekte latei.

  • Stadsarchief Roeselare, 161/1948, 95/1949.
  • Roeselare, het Manchester van Vlaanderen, tentoonstelling rond de textielgeschiedenis van Roeselare, 1997, p. 140-142.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kantoorgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23956 (Geraadpleegd op )