erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Alphonse De Pauw

bouwkundig element
ID
23957
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23957

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van 1926 naar ontwerp van Alphonse De Pauw (Brugge); oorspronkelijk vier traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak; in 1932 met twee traveeën uitgebreid. Gele bakstenen lijstgevel op arduinen plint met betraliede keldervensters; simili-steen gebruikt voor muurbanden, aanzet- en sluitstenen, en driezijdige erker in de latere aanbouw. Verticaal accent op de deurtravee door bovenvenster tussen twee pilasters die de geprononceerde kroonlijst rond het opgaand dakvenster ondervangen. Art-deco-invloed in de stenen versieringselementen en het smeedijzeren traliewerk voor de deur en de kelderramen.

  • Stadsarchief Roeselare, 236/1926, 210/1932.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Alphonse De Pauw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23957 (Geraadpleegd op )