Houtmagazijn van pianofabrikanten Derdeyn

Beschrijving

Voormalig, lager gelegen houtmagazijn van pianofabrikanten gebroeders Derdeyn, daarna achtereenvolgens bliksemafleider-, schietspoelen- en bedspreifabriek, heden groothandel zogenaamd "Electro-Mandel", naar ontwerp van Albert Callebert van 1897, oorspronkelijk toegankelijk via Veldstraat. Oudste vleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen met kern van 1897 met behouden gevel zijde Koning Albert I-laan en vier traveeën rechts van twee bouwlagen op lange zijde. Drie linker traveeën, heden woonhuis, verbouwd in de jaren 1920-1930. Naar verluidt na 1939 toevoeging van r.aanbouw, voor 3/4 onteigend bij verlegging van spoorlijn, heden een behouden travee van twee en een halve bouwlaag. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, deels beglaasd. Puntgevel met centrale rondboogpoort, heden dichtgemetst, waarvan de omlijsting versierd is met diamantkoppen; spaarveld met klimmend fries en decoratief windbord. Travee-indeling van delangsgevel door middel van lisenen. Op zijgevel traveeën gescheiden door pilasters. Vier behouden traveeën opengewerkt door rechthoekige houten ramen met kleine roedeverdeling; decoratief windbord. Oorspronkelijke poort in vierde travee van de lange zijden, heden gedicht. Drie linker traveeën, omstreeks 1920-30 verbouwd, voorzien van korfbogige muuropeningen, met centrale portiek; art-decogetint balkon op getrapte consoles. Begane grond van vier behouden, oorspronkelijke travee overwelfd door middel van troggewelven op zware eiken balken. Aangelegde tuin met rechthoekige vijver met fontein en ijzeren brug.

• Stadsarchief Roeselare, 48/1897 (Veldstraat).
  • DESMET G., De ontwikkeling der economische bedrijvigheid in en om de haven van Roeselare, 1862-1962, Roeselare, 1962, plan 2.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol