Schoolgebouwen Vrij Technisch Instituut

Beschrijving

Vrij Technisch Instituut, indrukwekkend gebouwencomplex gevat tussen de Academie voor Schone Kunsten en de kantoren van Gaselwest aan de Leenstraat, en ten zuiden grosso modo begrensd door de Mandel en de sportterreinen van het Klein Seminarie. Gegroeid uit de Vrije Beroepsschool voor Kunsten en Ambachten, met name de Sint-Alfonsusschool -(zie heiligennis achtergevel blok A)- met eerste bouwfase in 1905-1906. Tot op heden verder uitgebreid, onder meer markant hedendaags blok met leraarskamer naar ontwerp van Luc Van Geluwe en Jan Verschuere, ingezegend in 1991. Omvat naast leslokalen onder meer ateliers voor weven, mechanica en elektriciteit, zwembad en sportvelden.

Vermeldenswaardig zijn: Nummer 52: Eclectische directeurswoning met neorenaissance-inslag van 1904 (zie cartouche). Onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw verfraaid met arduin. Poortrisaliet met schoudergevel, breed vensterrisaliet met trapgevel. Rechthoekige vensters onder gietijzeren I-balk waarboven boogveld met waterlijst en diamantkoppen.

Ernaast neogotisch pand met jaarsteen "Anno Dni 1914"; twee venstertraveeën en twee bouwlagen onder leien geknikt zadeldak met een dakkapel. Lijstgevel en rechter risaliet met trapgevel. Verankerde gediversifieerde geel-oranje baksteen op bossage plint. Boogvelden met maaswerk, risaliet met Brugse travee. Rechthoekige ramen met stenen kruiskozijnen. Neogotische achtergevel.

Blok D van twaalf traveeën en drie bouwlagen. Verankerde bruine baksteenbouw verfraaid met gele baksteen voor onder meer bogen en rollagen en ruitenfries. Traveeën gescheiden door pilasters. Zes noordelijke traveeën op de begane grond voorzien van rondbooggalerij aan speelplaatszijde; gelijkaardige rondbogen met vensters in de zes zuidelijke traveeën. Steekboogvensters; voornamelijk blind op de tweede bouwlaag.

Voormalig kapelgebouw (blok G), met op begane grond leslokalen en op bovenverdieping de tot turnlokaal omgevormde kapel, onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Lichte baksteenbouw met fries in ruitmotief van lichtere baksteen. Oostgevel gekenmerkt door spitsbooggalerij op arduinen pijlers waarboven bakstenen pilasters, palend aan de speelplaats. Gekoppelde spitsboogvensters met glas in lood op de bovenverdieping.

• MEIRE R., Vroegste geschiedenis van het Vrij Technisch Instituut en van het vakonderwijs in Roeselare, de Vrije Beroepsschool voor Kunsten en Ambachten op weg naar haar officiële erkenning (circa 1890-1934), s.l., s.d.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol