Samenstel van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van drie breedhuizen van twee + drie + twee traveeën en twee bouwlagen gebouwd in 1902, zie jaarsteen. Differentiatie door opeenvolgende aanpassingen: in 1919 plaatsing van mansardedak met twee dakkapellen -met initialen "R" en "P" naar opdrachtgever Ramaut-Plancke en wijziging van topgevel van nummer 70-74 naar ontwerp van H. Denys; in 1920 mansardedak met dakkapel op nummer 78 naar ontwerp van A. Berkein; in 1933 verhogen van topgevel van nummer 74. Oorspronkelijke opzet behouden bij nummers 78: rode baksteenbouw op arduinen plint, mansardedak (leien, pannen). Breed vensterrisaliet met trapgevel bekroond met windvaan, lijstgevel van deur- en poortravee afgelijnd door middel van rondboogfries. Korf- en rondbogige muuropeningen onder omlopende druiplijsten, laatstgenoemde verwijderd in nummer 70. Franse balkons met gietijzeren balustrade op de bovenverdieping.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol