Burgerhuizen ontworpen door Alfons Van Coillie en Joseph De Bruycker

Beschrijving

Twee halfvrijstaande moderngetinte woningen in spiegelbeeldschema in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "Het Rousselaarsch Werkmanshuis" naar ontwerp van Alfons Van Coillie en Joseph De Bruycker van 1928. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; overkragende houten kroonlijst; rode baksteen op beraapte plint. Huizen gescheiden door inkeping tussen schuingeplaatste stenen. Doorgetrokken hoekpartijen onder plat dak benadrukt door hoekvensters met beraapte penant en rechthoekige balkons. Ingangspartij met verspringende dagkanten waarboven luifel, bij nummer 150 originele vleugeldeur met glas in lood. In de zijgevels bow window. Rechthoekige ramen met fijne roedeverdeling (bewaard bij nummer 150). Klassieke enkelhuisplattegrond met bureel ter hoogte van de bow window.

• Stadsarchief Roeselare, 91/1928.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol