Kapel Onze-Lieve-Vrouw Banneux naar ontwerp van Louis Fabri

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux naar ontwerp van Louis Fabri van 1944 geïnspireerd op Onze-Lieve-Vrouwekapel te Banneux. Opgericht als dankkapel na bevrijding van de stad Roeselare door de Poolse soldaten. Afgebroken en heropgebouwd op het rondpunt aan Westlaan en Hippoliet Spilleboutdreef in 1980 naar ontwerp van Decan.

Rechthoekig volume van rode baksteen voorafgegaan door vier betonnen zuilen onder leien schilddak bekroond met vierkantig torentje onder tentdak. Rondbogige muuropeningen. Maria-beeld in nis; glas in lood onder meer de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Czestochowa.

• SOETE, Banneux-kapel heropgericht te Roeselare, in Mandeldal, 5, 1980, p. 164-166.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol