Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve aangeduid op Vander Maelenkaart (circa 1850) met grosso modo dezelfde opstelling, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog waarna boerenhuis en stal op zelfde plaats werden heropgebouwd naar ontwerp van van Ch. Van Moerkerke van 1922. Ten oosten, dreef van knotwilgen leidend tot erfoprit met ijzeren toegangshek. Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen -wederopbouw verfraaid met gele baksteen- onder zadeldaken, gegroepeerd rond begrint erf, beschaduwd door notelaar. Ten noorden, achter stal, mestvaalt; ten oosten, achter schuur van circa 1958, drenkplaats. Moestuin ten zuiden.

Ten zuiden, boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, in achtergevel onder meer een opkamertravee. Rechthoekige muuropening onder betonnen latei en gele rollaag; op achtergevel getoogde muuropeningen. Volgens plan, "bakkerij" voorzien in woonhuis.

Ten noorden stal, volgens plan voor koeien, varkens en paarden en voorzien van dorsvloer. Ten westen, aardappelkelder en ten noordwesten voormalige ast.

• Stadsarchief Roeselare, 300/1922.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol