erfgoedobject

Kapelletjes van de Grote Ommegang

bouwkundig element
ID: 24016   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24016

Juridische gevolgen

Beschrijving

Z.nr. Drie kapelletjes die deel uitmaken van de z.g. Grote ommegang , die in veertien statiën het lijden van Christus weergeeft; de ommegang start op de Plaats ter hoogte van de basiliek (het "Verraad van Judas"), en gaat verder via de Ledegemstraat, Kleppestraat, Millesteenstraat/Baron Holvoetstraat, de Bakkerhoekstraat, Geluwestraat en eindigt in de crypte van de kerk (de graflegging). De oudste vermeldingen gaan terug tot XIV. De huidige ommegangkapellen dateren vnl. van 1948. Negen van de veertien statiën werden toen heropgebouwd; type gebaseerd op de eerste statie. In oorsprong startte de ommegang met het "Laatste avondmaal"; deze statie verdween echter met de bouw van de huidige kerk.

Neogotische bedehuisjes van lichte baksteen uit Nieuwpoort; gebruik van simili-natuursteen voor o.m. plint en hoekbanden. Puntgevel met schouderstukken bekroond door kruis. Verdiepte spitsboognis waarin reliëf geflankeerd door zuiltjes met bladkapiteel; onderaan, inscriptie; boven, opschrift met verhelderende tekst en nummer van de statie.

Statie V/ Millesteenstraat: de "Bespotting van Jezus". Statie VI/ Menenstraat: "Jezus bij Herodes"; enigzins afwijkend type, daar de kapel niet werd afgebroken in 1944; rechth. bakstenen gebouwtje uit XIX d - XX a, met gebruik van arduin voor o.m. hoekbanden. Trapgevel bekroond door kruis. Getoogde nis met reliëf gevat in spitsboognis (342).

Statie VII: de "Geseling van Christus"(343).

BEKAERT W., Onze vernieuwde statiekapellen een halve eeuw oud..., (Dadingisila, nr. 7, 1998, p. 89-95)


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kapelletjes van de Grote Ommegang [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24016 (Geraadpleegd op 21-09-2019)