Maria's Rustoord

Beschrijving

Rusthuis zogenaamd "Maria's Rustoord". Voormalig rusthuis van de Heilige Familie, gesticht in 1825 onder impuls van Gravin de la Grange, weduwe van Philippe de Croix, die hiervoor de grond schonk (zie wapenschild boven toegangspoort). Het gebouw werd deels verwoest in de Eerste Wereldoorlog; in de jaren 1920 hersteld en grote uitbreidings- en herstellingswerken in 1941; latere uitbreidingen in de jaren 1980.

• MONTEYNE X., SAMYN A., De geschiedenis van het rusthuis te Dadizele, in Dadingisila, nr. 5, 1996, p. 9-14.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol