Hofstede Demyttenaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede Demyttenaere

Beschrijving

Zogenaamd "Hofstede Demyttenaere" (volgens eigenaars) van circa 1900. Met de dorpskernvernieuwing van 1900 werd de hofstede, gelegen tegenover de kerk, afgebroken en heropgebouwd aan de Beselarestraat. Werd naar verluidt beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, en nadien hersteld naar vooroorlogs uitzicht, zie prentbriefkaart. Losse, lage bestanddelen van donkere baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels begraasd erf met boerenhuis ten noorden en palend aan de straat, stalvleugel ten oosten en dwarsschuur met resten van ast ten westen. Woonhuis links en rechts begrensd door ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers.

Boerenhuis met neogotische inslag; zeven traveeën en één bouwlaag; afgelijnd door bakstenen tandfries. Middenrisaliet oplopend in een dakvenster met trapgevel; nis in de top. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei ingeschreven in gedrukte spitsboognissen; boogveld met visgraatmotief. Rechts zijtrapgevel gemarkeerd door Brugse travee.

Dubbele dwarsschuur (nok loodrecht op woonhuis) en stal met overstekende dakrand op klossen, bij de stal onderbroken door laadvensters met houten windbord; zijgevels met bakstenen fries met kepermotief; getoogde muuropeningen; rondbogige zoldervensters.

• SAMYN A., Sprokkels, in Dadingisila, nr. 3, 1994, p. 41.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol