Klooster zusters van Maria en school

Beschrijving

Klooster van de zusters van Maria met achterliggend schooltje (nummer 29), voorheen Zusters van Sint Vincentius à Paulo. Woonhuis uit het eerste kwart van de twintigste eeuw; in 1954 aangekocht door de zusters, sindsdien deel uitmakend van de kloosterschool. Sinds 1788 gevestigd te Dadizele, met de oprichting van een armenschool voor de kinderen van Dadizele en omliggende parochies.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint; houten gootlijst op klossen. Verwerking van simili-natuursteen voor sluitstenen, negblokken en banden; gebruik van arduin voor dorpels en deuromlijsting. Middenrisaliet oplopend in een puntgevel; arduinen nis met Madonna, rustend op drie consooltjes. Rechthoekige vensters onder latei en strekse ontlastingsboog; rechthoekige dubbele vleugeldeur in geblokte spiegelboogomlijsting.

Dieperin gelegen school op L-vormige plattegrond; aansluitende schoolkapel. Klassenvleugels uit de jaren 1920 gegroepeerd rondom een geplaveide koer. Verankerde lichte baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Centraal risaliet uitlopend op trapgevel. Rechthoekige vensters onder simili-latei, gevat in doorgetrokken rondboognissen. Vernieuwd houtwerk.

• VERHAEGHE M., Geschiedenis van de meisjesschool te Dadizele, deel I, in Dadingisila, nummer 3, 1994, 3-12; deel II, in Dadingisila, nummer 4, 1995, 51-66.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol