Huis De Splenter

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Splenter

Beschrijving

Hoekhuis zogenaamd "Huis De Splenter" gebouwd in de jaren 1920; gelegen bij de ingang van de meisjesschool. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kortstondig gebruikt als gemeentehuis. Eclectisch burgerhuis van vier traveeën + één afgeschuinde hoektravee + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische zwarte pannen). Verankerde gele baksteenbouw met sporen van gepikte plint; houten gootlijst op klossen. Drie rechter traveeën oplopend in een tuitgevel waarin twee ovale oculi met kleine roedeverdeling en venster onder driehoekig fronton. Hoektravee gemarkeerd door vijfzijdige erker op de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen met houten kozijn in geriemde omlijsting van simil-natuursteen; bovenlicht met kleine roedeverdeling. Deuren met bovenlicht en driehoekig fronton. Verbouwd benedenvenster in de linker travee.

• SIOEN R., Ons gemeentehuis...Door oorlogsomstandigheden af en toe op de verhuis...,  in Dadingisila, nr. 6, 1997, p. 107-108.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol