erfgoedobject

Gemeentehuis van Dadizele

bouwkundig element
ID: 24083   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24083

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 28/ Ledegemstraat. Voormalig gemeentehuis cf. opschrift in casement, van 1928 cf. jaartal op topstuk (fig. 135). Opgetrokken na W.O. I op de plaats van het puin van de afspanning z.g. "De Drie Koningen". Naast gemeentehuis deed het tevens dienst als café (l. van ingang gemeentehuis zijde plaats), woonhuis (Zijde Ledegemstraat) en winkel (Ledegemstraat nr. 4, thans Dierenpark).

Op de hoek van het gemeentehuis werd een kapel ingebouwd. Zij vervangt de voormalige processiekapel die naast De Drie Koningen stond. Op de bovenverd. bevonden zich de raadzaal en de slaapkamers van het woonhuis. Tijdens W.O. II veranderde het gemeentehuis van locatie in navolging van een Duits besluit, waarbij de combinatie café-gemeentehuis verboden werd. Het gemeentehuis verhuisde toen achtereenvolgens naar Plaats nr. 27 en Kleppestraat nr. 27. In 1948 kreeg het oude gemeentehuis zijn oorspronkelijke functie terug. Sinds de fusie in 1977 doet het gebouw dienst als muziekschool en herbergt o.m. de heemkundige kring.

Eclectisch hoekgebouw van vier trav. + één afgeschuinde hoektrav.+ acht trav. en twee bouwl. aanleunend bij de traditionele bak- en zandsteen architectuur cf. de stenen kruiskozijnen en rondboogdeuren; doch ook beïnvloed door de Vlaamse renaissance voor de opstand van het polygonaal hoektorentje met neo spitsbekroning; en meer italianiserende rondboogarcade op de begane grond. Rode baksteenbouw met rijkelijk gebruik van natuursteen en arduin voor o.m. plint, kordons en balkon, leien zadeldaken met vorstkam; dakkapellen onder tentdak. Lijstgevel aan Plaatszijde, gemarkeerd door licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in tuitgevel met gebogen fronton. Typerend balkon op zware consoles en mascaron; deurvenster in neorenaisance-omlijsting. Aan de Ledegemstraat: voormalige woning en winkel in vereenvoudigde, maar aansluitende bouwstijl (404).

A.H.K. Dadingisila SIOEN R., Ons gemeentehuis...Door oorlogsomstandigheden af en toe op de verhuis..., (Dadingisila, nr. 6,1997, p. 105-110).


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1999


Relaties

  • Is deel van
    Ledegemstraat
    Ledegemstraat (Moorslede)

  • Is gerelateerd aan
    Eclectisch burgerhuis
    Ledegemstraat 4 (Moorslede)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentehuis van Dadizele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24083 (Geraadpleegd op 21-09-2019)