Gemeentehuis van Dadizele

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Moorslede
Deelgemeente Dadizele
Straat Plaats
Locatie Plaats 28, Moorslede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Moorslede (adrescontroles: 09-01-2008 - 10-01-2008).
  • Inventarisatie Moorslede (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Dadizele

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 28/ Ledegemstraat. Voormalig gemeentehuis cf. opschrift in casement, van 1928 cf. jaartal op topstuk (fig. 135). Opgetrokken na W.O. I op de plaats van het puin van de afspanning z.g. "De Drie Koningen". Naast gemeentehuis deed het tevens dienst als café (l. van ingang gemeentehuis zijde plaats), woonhuis (Zijde Ledegemstraat) en winkel (Ledegemstraat nr. 4, thans Dierenpark).

Op de hoek van het gemeentehuis werd een kapel ingebouwd. Zij vervangt de voormalige processiekapel die naast De Drie Koningen stond. Op de bovenverd. bevonden zich de raadzaal en de slaapkamers van het woonhuis. Tijdens W.O. II veranderde het gemeentehuis van locatie in navolging van een Duits besluit, waarbij de combinatie café-gemeentehuis verboden werd. Het gemeentehuis verhuisde toen achtereenvolgens naar Plaats nr. 27 en Kleppestraat nr. 27. In 1948 kreeg het oude gemeentehuis zijn oorspronkelijke functie terug. Sinds de fusie in 1977 doet het gebouw dienst als muziekschool en herbergt o.m. de heemkundige kring.

Eclectisch hoekgebouw van vier trav. + één afgeschuinde hoektrav.+ acht trav. en twee bouwl. aanleunend bij de traditionele bak- en zandsteen architectuur cf. de stenen kruiskozijnen en rondboogdeuren; doch ook beïnvloed door de Vlaamse renaissance voor de opstand van het polygonaal hoektorentje met neo spitsbekroning; en meer italianiserende rondboogarcade op de begane grond. Rode baksteenbouw met rijkelijk gebruik van natuursteen en arduin voor o.m. plint, kordons en balkon, leien zadeldaken met vorstkam; dakkapellen onder tentdak. Lijstgevel aan Plaatszijde, gemarkeerd door licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in tuitgevel met gebogen fronton. Typerend balkon op zware consoles en mascaron; deurvenster in neorenaisance-omlijsting. Aan de Ledegemstraat: voormalige woning en winkel in vereenvoudigde, maar aansluitende bouwstijl (404).

A.H.K. Dadingisila SIOEN R., Ons gemeentehuis...Door oorlogsomstandigheden af en toe op de verhuis..., (Dadingisila, nr. 6,1997, p. 105-110).

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Plaats

Plaats (Moorslede)

is gerelateerd aan Eclectisch burgerhuis

Ledegemstraat 4, Moorslede (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.