Winkel-woonhuis "'t Vlaams Koffiehuis" 1920

Beschrijving

Nr. 35-37 Winkel-woonhuis z.g. "'t Vlaams Koffiehuis" van 1920, n.o.v. architect E. Apers (Roeselare). Breedhuis van drie + drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (mechanische zwarte pannen). Verankerde (lelie) rode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor o.m. sluitstenen, onderdorpels, banden en verdeling bovenlicht vensters.

Nr. 35. Winkelpand. Schoudergevel met overhoeks topstuk; top met fialen op natuurstenen kraagsteen en voluutvormige aanzetsteen. Drieledige natuurstenen winkelpui met neoclassicistische inslag cf. gesuperposeerde pilasters met dorisch en ionisch kapiteel. Bovenlicht met verticale roedeverdeling en gebruik van geel gekleurd glas voor het bovenste deel. Rechth. muuropeningen in verdiept boogveld.

Nr. 37. Woonhuis. Lijstgevel onderbroken door getuit dakvenster met oculus onder waterlijstje; houten gootlijst op modillons. Tweede bouwl. gemarkeerd door driezijdige houten erker onder leien dak; houten gootlijst op consoles. Rechth. vensteropeningen met strekse ontlastingsboog. Rondboogdeur in neobarokke arduinen omlijsting met oculus onder waterlijst op voluten (406).

A.R., D.V.G., 7365