Eclectisch landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch landhuis

Beschrijving

Dieperin gelegen landhuis middenin beboomd park; oorspronkelijk ten noorden begrensd door de Heulebeek. Ten zuiden begrinte oprit rond cirkelvormig grasperk, aan de straatzijde gemarkeerd door middel van stenen hekpijlers. Landhuis van na de Eerste Wereldoorlog, op inspringende rooilijn, ter vervanging van het zogenaamd "Witte huis".

Eclectisch gebouw met verwerking van een aantal neorococo en neoclassicistische ornamenten. Nagenoeg vierkante plattegrond; drie traveeën breed bordes met arduinen balusterleuning. Dubbelhuis van vijf traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak, waarin twee gewelfde dakkapellen. Gele baksteenbouw op arduinen plint met getraliede kelderopeningen. Rijkelijk gebruik van witte natuursteen voor pui, borstwering, hoekbanden en sierelementen. Sterk vooruitspringend middenpartij geflankeerd door twee lagere uitbouwen onder plat dak; bekronend gewelfd fronton met sierlijk uitgewerkte oculus.  Smeedijzeren balkon op zware consoles; rondboogdeurvenster onder impost. Schouderboogvenster onder druiplijst voor de tweede bouwlaag en rondboogvenster met uitgewerkte console voor de begane grond; bovenlicht met gekleurd glas en kleine roedeverdeling. Geprofileerd korfboogportaal geflankeerd door twee getraliede zijlichten; cartouche. Achteruitspringende linker travee met dienstvertrekken, zie de eenvoudige gevelbehandeling.

Gelijkaardige achtergevel getypeerd door brede drieledige vensters verdeeld door halfzuilen met gestileerd ionisch kapiteel voor de begane grond; terras en souterrain. Rechter travee gemarkeerd door vijfzijdige erkerachtige uitbouw. Recent toegevoegde achterbouw van gele baksteen onder plat dak.

Interieur: centrale traphal waarrond de verschillende salons in neo-Lodewijk XVI-stijl gegroepeerd zijn: zie ovale medaillons, strikmotief, marmeren schouwen, stucwerkplafond met onder meer eierlijst en consoles en lambrisering getypeerd door rozetten en zijden wandbespanning. Houten bordestrap met geajoureerde smeedijzeren balustrade; granitovloer met mozaïekomzoming.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol