• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan een bocht van de straat gelegen hoeve. Losse, lage bakstenen bestanddelen met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met knotes.

Ten oosten, boerenhuis van vijf traveeën + schuur onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op dee straat, blauwe en rode mechanische pannen); links in de schuur opkamers ter hoogte van de voormalige tas. Twee bouwfazen: vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw, zie bouwnaad en inscriptie "18 november 1919 H. Benoit" in betonnen zijwand van de trap naar aardappelkelder. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder gietijzeren lateien; grote en kleine schuurpoort, respectievelijk aan de erf- en achterzijde. Tegen achtergevel van het boerenhuis, haaks aanleunende keuken met lager ovengedeelte.

Ten noorden, stal van zeven traveeën (nok loodrecht op boerenhuis), overstekende dakrand op houten daklijstbalkjes en houten laadvenster onder zadeldak. Getoogde muuropeningen, boven de staldeur gevelsteen met inscriptie "1909 H. Benoit". Ten westen, wagenhuis met erin opgenomen voederkeukentje (nok parallel aan het boerenhuis). Links, aangebouwde garage onder lessenaarsdak.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol