Laatbarokke stadswoning

Gemeente Aalst

• Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is beschermd als monument Laatbarokke stadswoning

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning in laat-barok

Beschrijving

Laat-barok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak (nok deels loodrecht op en evenwijdig met straat, pannen) uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk. Heden bepleisterde en beschilderde bak- en zandsteenbouw met bewaarde ordonnantie op bovenverdieping. Voorheen beluikte kruiskozijnen van zandsteen opgenomen in een register met doorlopende onder-, tussen- en bovendorpels. Uitgewerkte barokke cartouches waarvan sommige met Lodewijk XIV- en régence-ornamenten. In de top, rondboogvenster in vlakke omlijsting tussen doorlopen,de onder- en bovendorpel; blind boogveld met barokmotief. Omlijst steigergat. Afbladderend pleisterwerk. Recent verbouwde begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea