erfgoedobject

Laatbarokke stadswoning

bouwkundig element
ID: 241   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/241

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laat-barok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak (nok deels loodrecht op en evenwijdig met straat, pannen) uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk. Heden bepleisterde en beschilderde bak- en zandsteenbouw met bewaarde ordonnantie op bovenverdieping. Voorheen beluikte kruiskozijnen van zandsteen opgenomen in een register met doorlopende onder-, tussen- en bovendorpels. Uitgewerkte barokke cartouches waarvan sommige met Lodewijk XIV- en régence-ornamenten. In de top, rondboogvenster in vlakke omlijsting tussen doorlopen,de onder- en bovendorpel; blind boogveld met barokmotief. Omlijst steigergat. Afbladderend pleisterwerk. Recent verbouwde begane grond.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatbarokke stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/241 (Geraadpleegd op 28-05-2020)