erfgoedobject

Laatbarokke stadswoning

bouwkundig element
ID
241
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/241

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak (nok deels loodrecht op en evenwijdig met straat, pannen) uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk. Heden bepleisterde en geschilderde bak- en zandsteenbouw met bewaarde ordonnantie op bovenverdieping. Voorheen beluikte kruiskozijnen van zandsteen opgenomen in een register met doorlopende onder-, tussen- en bovendorpels. Uitgewerkte barokke cartouches waarvan sommige met Lodewijk XIV- en régence-ornamenten. In de top, rondboogvenster in vlakke omlijsting tussen doorlopen,de onder- en bovendorpel; blind boogveld met barokmotief. Omlijst steigergat. Afbladderend pleisterwerk. Recent verbouwde begane grond.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Laatbarokke stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/241 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.