erfgoedobject

Laatbarokke stadswoning

bouwkundig element
ID: 241   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/241

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak (nok deels loodrecht op en evenwijdig met straat, pannen) uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk. Heden bepleisterde en geschilderde bak- en zandsteenbouw met bewaarde ordonnantie op bovenverdieping. Voorheen beluikte kruiskozijnen van zandsteen opgenomen in een register met doorlopende onder-, tussen- en bovendorpels. Uitgewerkte barokke cartouches waarvan sommige met Lodewijk XIV- en régence-ornamenten. In de top, rondboogvenster in vlakke omlijsting tussen doorlopen,de onder- en bovendorpel; blind boogveld met barokmotief. Omlijst steigergat. Afbladderend pleisterwerk. Recent verbouwde begane grond.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatbarokke stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/241 (Geraadpleegd op 21-01-2021)