erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van C. Van Moerkerke-Decraene en vlasschuur

bouwkundig element
ID
24106
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24106

Juridische gevolgen

Beschrijving

Destijds woning van vlashandelaar met rechts aansluitend ommuurd erf en vlasschuren, nu palettenfabriek en garages. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1920, nar ontwerp van van architect C. Van Moerkerke-Decraene (Roeselare). Gele baksteenbouw op arduinen sokkel, simili-natuursteen voor muurbanden en doorgetrokken kordonvormende lekdrempels. Links, risaliet van drie traveeën uitlopend op trapgevel; rechts, kroonlijst op consoles. Centrale rondboogdeur onder halfrond balkon op sokkel. Rechthoekige vensters onder getoogde en rondbogige ontlastingsbogen in de trapgevel Brugse travee en lichtgleuven. Behouden houtwerk, bovenlichten met rechthoekige roedeverdeling en gekleurd glas.

Drie aan de straat gelegen vlasschuren onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, mechanische pannen en golfplaten). Links, oudste schuur uit de jaren 1920, getypeerd door drie rondbogige muurvakken. In de geveltop, centrale laaddeur en twee getraliede vensters; vroeger afgewerkt met trapgevel.

Rechts, aansluitend conciërgewoning onder plat dak; vroeger onder zadeldak met getrapte straatgevel.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10320.
  • LECLUYSE N., DENORME O., e.a., Moorslede, beelden uit het verleden, Handzame, 1984, p. 83.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de drie vlasschuren is alleen de oudste schuur uit de jaren 1920 (huidig nummer 36A) bewaard. De centrale laaddeur in de geveltop is echter verdwenen. De conciërgewoning is eveneens gesloopt. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van C. Van Moerkerke-Decraene en vlasschuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24106 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.