erfgoedobject

Woning van rijksveearts

bouwkundig element
ID
24109
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24109

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning van rijksveearts, gedateerd 1922. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gele baksteenbouw, met gebruik van arduin voor plint, en natuursteen voor lijsten, lateien en cartouches. Links en rechts, risalieten met Brugse travee, uitlopend op trapgevel en in- en uitgezwenkte top. Rechthoekige muuropeningen verdiept in steek- en korfboognissen. In de boogvelden van de tweede bouwlaag, cartouches met opschriften "JAAR", "1922" en "RIJKSVEEARTS", en gebeeldhouwde ossenkop. In de trapgevel halfrond, art-nouveaugetint venster en overhoeks fiaal. Links, poorttravee van één bouwlaag met bekronend tuitgeveltje.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning van rijksveearts [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24109 (Geraadpleegd op )