Boerenarbeidershuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met maalderij

Beschrijving

Hoevetje met maalderij. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen) rondom een onverhard erf; erftoegang links van het huis met daarbij aansluitend tuintje met miniatuurmolentje.

Ten oosten, aan de straat gelegen huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën + drie schuurtraveeën (nok parallel aan de straat), rechts aansluitend bij nummer 206. Aflijnende baksteenfriezen. Rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; schuifpoort; rondboogvenster in de linker geveltop.

Ten zuiden, maalderij uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met typerend laadluik onder overkragend zadeldak met gestileerd windbord en katrol. Ten westen, wagenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met erin opgenomen laadruimte, onder geknikt zadeldak. Ten noorden, stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummers 210-212, samenstel van twee witgeschilderde boerenarbeidershuizen in aansluitende bouwtrant.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De hoeve met maalderij (nummer 208) is sterk verbouwd, met verlies aan erfgoedwaarde. Het samenstel van twee boerenarbeidershuizen in aansluitende bouwtrant is wel behouden.

• Informatie verkregen van IOED Radar (21 januari 2023).