Heilig Kruiskapel met lindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Kruiskapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Potterijstraat. In 1927 heropgebouwde zogenaamde Heilig Kruiskapel, beschaduwd door twee oude, geleide lindes. Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Rode baksteenbouw op met schijnvoegen gecementeerde plint. Puntgevel met aandak; haaks op elkaar gestelde steunberen. Rondboogdeur en ijzeren hek.

Interieur: tongewelf; groot kruisbeeld en beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, rechts plakkaat met namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Slijpsnaren.

• BEERLAND F., CASTELEIN L., De geschiedenis van Slypskapelle, Dadizele, 1979.
  • DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Heilig Kruiskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/24137 (geraadpleegd op 24 augustus 2022).

Auteurs: Schepens, Annelies; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol