Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Nr. 10. Wederopgebouwde hoeve met behouden stalling uit XIX d. Teruggaand op de regionale hoevebouw cf.,

opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels gekasseid erf; boerenhuis, stalling (nok loodrecht op boerenhuis) en schuur (n // boerenhuis) resp. ten W., Z. en O.;

materialen: verankerde, gele baksteenbouw; bij boerenhuis witgeschilderde en gecementeerde plint; (afgewolfde) zadeldaken (mechanische pannen);

streekeigen bouwelementen (boerenhuis): overhoekse steunberen; overhoekse metselverbanden; overstekende dakrand op klossen en korbelen; risaliet en dakvensters in puntgevel met aandak en vlechtingen; bolkozijnen met kleine roedeverdeling; achthoekige dakvensters; rondboogdeur;

indeling: boerenhuis van zes trav. met l. aansluitend wagenhuis van twee trav.; dwarsschuur met verhoogd dak ter hoogte van de poort.

XIX d-stalling kort na 1918 omgebouwd tot noodwoning, cf. vensters met grote roedeverdeling. Voorts nieuwe loodsen (237, 238).