erfgoedobject

Pastorie naar ontwerp van R. Cauwe

bouwkundig element
ID
24162
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24162

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de tuin van het vernietigde klooster "Ten Bunderen", wederopgebouwde pastorie van 1922 in ommuurd voortuintje, tegenover het zuidelijk kerkportaal; naar ontwerp van van architect R. Cauwe (Brugge); grondplan en opstanden refereren aan het vooroorlogse classicistische dubbelhuis met zeven traveeën, twee bouwlagen en bekronend fronton, gelegen ten westen van de kerk in de nabijheid van de zogenaamde "Kasteelhoeve". Vrijstaand dubbelhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met lichte inslag van de regionale renaissancestijl. Gele baksteenbouw op plint van arduin. Middenrisaliet onder trapgevel met jaarsteen. Typerende houten pseudo-kruiskozijnen, verdiept in korfboognis; bovenlichten met kleine roedeverdeling. Getrapte zijgevels.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11691.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie naar ontwerp van R. Cauwe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24162 (Geraadpleegd op )