Pastorie naar ontwerp van R. Cauwe

Gemeente Moorslede

• Inventarisatie Moorslede (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie naar ontwerp van R. Cauwe

Typologiepastorieën
Stijlregionalisme

Beschrijving

Nr. 1. In de tuin van het vernietigde klooster "Ten Bunderen", wederopgebouwde pastorie van 1922 in ommuurd voortuintje, tgov. het Z.-kerkportaal; n.o.v. van architect R. Cauwe (Brugge); grondplan en opstanden refereren aan het vooroorlogse classicistische dubbelhuis met zeven trav., twee bouwl. en bekronend fronton, gelegen ten W. van de kerk in de nabijheid van de z.g. "Kasteelhoeve". Vrijstaand dubbelhuis onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen), met lichte inslag van de regionale renaissancestijl. Gele baksteenbouw op plint van arduin. Middenrisaliet onder trapgevel met jaarsteen. Typerende houten pseudo-kruiskozijnen, verdiept in korfboognis; bovenlichten met kleine roedeverdeling (fig. 88). Getrapte zijgevels.

A.R., D.V.G., 11691.