Gemeentehuis van Moorslede

Gemeente Moorslede

• Adrescontrole Moorslede (adrescontroles: 09-01-2008 - 10-01-2008).
  • Inventarisatie Moorslede (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Moorslede

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Nr. 1/ Pater Lievens-/Breulstraat. Eclectisch vnl. neorenaissancistisch getint gemeentehuis, van 1923 n.o.v. architect R. Cauwe (Brugge), (fig. 95). Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // Pater Lievensstraat, mechanische pannen) tussen zijtrapgevels; twee houten dakkapelletjes onder leien zadeldak. Lichtrode baksteenbouw op arduinen sokkel; natuursteen voor erker, banden, borstwering en vensters; sierankers. Gevelordonnantie gemarkeerd door centraal risaliet en getrapt dakvenster tussen aflijnende kroonlijst met casementen met repeterend cirkelmotief tussen postamenten. Pui met korf- en rondbogige doorgangen, op zuiltjes en consoles. Aansluitende erker onder bekronend balusterbalkon. Erker versierd met bas-reliëf met o.m. de schilden van de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Moorslede en in het midden twee draken die een brandende toorts met het jaartal 1907 vasthouden. Stenen kruiskozijnen in geblokte omlijsting met getoogde ontlastingsboog. Centraal houten vleugeldeur in geblokte korfboogomlijsting. Meerdere gedenkplaten aangebracht op voorgevel, met opschriften ter ere van de soldaten die vielen bij de bevrijding van het dorp en i.v.m. toewijding van Moorslede aan het H. Hart van Jezus (1929). Interieur: op de bovenverd., raadszaal in z.g. "Vlaamse stijl" (261).

Aanpalende uitbreiding van het gemeentehuis van 1981, aan de de Pater Lievens- en Breulstraat, n.o.v. van architect L. Hameeuw (Moorslede), in aansluitende versoberde stijl.

A.R., D.V.G., 3176.

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het gemeentehuis zijn twee gedenkplaten opgehangen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Een rechthoekige bronzen plaat met spitse bovenzijde voor de 6de Jagers te Voet en een vierkante bronzen gedenkplaat met letters in vlakreliëf voor het 11de Artillerieregiment.

Marchand, Sofie (21-04-2017 )