erfgoedobject

Gemeentehuis van Moorslede

bouwkundig element
ID
24171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24171

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch voornamelijk neorenaissancistisch getint gemeentehuis, van 1923 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan  Pater Lievensstraat, mechanische pannen) tussen zijtrapgevels; twee houten dakkapelletjes onder leien zadeldak. Lichtrode baksteenbouw op arduinen sokkel; natuursteen voor erker, banden, borstwering en vensters; sierankers. Gevelordonnantie gemarkeerd door centraal risaliet en getrapt dakvenster tussen aflijnende kroonlijst met casementen met repeterend cirkelmotief tussen postamenten. Pui met korf- en rondbogige doorgangen, op zuiltjes en consoles. Aansluitende erker onder bekronend balusterbalkon. Erker versierd met bas-reliëf met onder meer de schilden van de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Moorslede en in het midden twee draken die een brandende toorts met het jaartal 1907 vasthouden. Stenen kruiskozijnen in geblokte omlijsting met getoogde ontlastingsboog. Centraal houten vleugeldeur in geblokte korfboogomlijsting. Meerdere gedenkplaten aangebracht op voorgevel, met opschriften ter ere van de soldaten die vielen bij de bevrijding van het dorp en in verband met de toewijding van Moorslede aan het Heilig Hart van Jezus (1929).

Interieur: op de bovenverdieping, raadszaal in zogenaamd "Vlaamse stijl".

Aanpalende uitbreiding van het gemeentehuis van 1981, aan de de Pater Lievens- en Breulstraat, naar ontwerp van van architect L. Hameeuw (Moorslede), in aansluitende versoberde stijl.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3176.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het gemeentehuis zijn twee gedenkplaten opgehangen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Een rechthoekige bronzen plaat met spitse bovenzijde voor de 6de Jagers te Voet en een vierkante bronzen gedenkplaat met letters in vlakreliëf voor het 11de Artillerieregiment.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Moorslede [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24171 (Geraadpleegd op )