Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve van het langgestrekte type, naar verluidt van 1922. Echter vrijstaande nutsgebouwtjes. Bereikbaar via landweg (nok loodrecht op de straat), gietijzeren toegangshek. Refererend aan de regionale hoevebouw, zie:

Opstelling en indeling: ten oosten van de landweg, lage, langgestrekte hoeve onder zadeldak (nok parallel aan de weg) bestaande uit boerenhuis van drie traveeën + negen staltraveeën + aanpalend wagenhuis onder (verdwenen) lessenaarsdak; links en rechts drie traveeën vormen dwarse volumes, links met extra bouwlaag, rechts doorlopend als dwarsschuur; ten zuidwesten van de landweg, ast van betonplaten (naar verluidt van 1942); ten noordwesten van de landweg, stallingen van voor de Eerste Wereldoorlog, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de weg).

Materialen: verankerde, rode baksteenbouw op gecementeerde plint; pannen (mechanische) zadeldaken, bij linker dwars volume en wagenhuis overstekende rand op houten korbelen.

Streekeigen bouwelementen: dwarse volumes voorzien van steunberen; boerenhuis onder puntgevel met aandak en vlechtingen; rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei en rondboogdeuren onder druiplijst; bij wagenhuis korfbogige muuropeningen op bakstenen onderdorpel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol