erfgoedobject

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
242
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/242

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien), opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl van eind 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor plint, deuromlijsting, gekorniste lijsten en lekdrempels; talrijke bepleisterde en geschilderde ornamenten die samen met mozaïektegels het geheel een picturaal karakter verlenen. Plastisch opgebouwde gevel met smalle en vlak gehouden deurtravee naast de bredere venstertravee met uitgewerkte drielichten en bijzonder fraaie houten loggia op de bel-etage. Uitgewerkte kroonlijst uitlopend op een dakvenster met in- en uitzwenkende gevel onder gebogen fronton met siervaas.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/242 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.