Brouwerswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Ghekiere

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning aansluitend bij de voormalige "brouwerij Ghekiere", ten westen; laatstgenoemde bleef in werking tot 1942-1943, nadien tot voor een tiental jaar drankenopslagplaats en nu lokaal muziekvereniging, uithangbord "d'oede brouwerie". Gekasseide erfoprit met gietijzeren hek. Eclectische villa, naar verluidt van 1922, in laag ommuurde tuin met bomen. L-vormige plattegrond, in opstand begrensd door twee puntgevels. Twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Witte sierbaksteen; arduin voor plint, portiek, balkon en sierelementen (onder meer banden, hoekblokken en aanzetstenen). Aflijnende tandfries onder de houten gootlijst op klosjes. In de oksel, driezijdige portaalerker onder balkon, met ervoor portiek onder glazen luifel op architraven en pijlers. Vleugeldeur onder bovenlicht met grote roedeverdeling. Voorts rondbogige en getoogde muuropeningen. Witgeschilderde achtergevel. Haaks aanleunende achtervleugel van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Voormalige brouwerij. Driebeukig gebouw van twee bouwlagen onder onderbroken zadeldaken (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de jaren 1920. Achteraan, uitbouw onder lessenaarsdaken (nok parallel aan de straat), en vierkante moutast van drie bouwlagen onder afgeplat tentdak (leien, bekronende gek verwijderd). Verankerde rode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren lateien. Aan de straatzijde laadvensters met restant van katrol.

Tussen villa en brouwerij, laag, achteringelegen wagenhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De driebeukige brouwerij, de haaks aanleunende achtervleugel van de woning en het wagenhuis zijn gesloopt. De brouwerswoning is herkenbaar bewaard, maar werd ingepast in een nieuwbouw.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2014, 2016, Stationstraat 79, Moorslede [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 31 januari 2023).
  • Informatie verkregen van IOED Radar (21 januari 2023).