Tuinwijk De Blokken

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk De Blokken

Beschrijving

Zogenaamd "De Blokken", tuinwijk gebouwd door de Dienst der Verwoeste Gewesten, zie initialen 'ORD' (Office des Régions Devastées). Volgens bouwplannen "cité ouvrière de Moorslede" van 1919-1920 naar ontwerp van architecten Bytebier en Schaessens (Brussel), met vijftien blokken van gekoppelde huizen aan de straat. Nog deels omhaagde voortuintjes, naar verluidt vroeger met esdoorn als symbolische verwijzing naar Canada dat via een noodfonds mede de bouw van deze tuinwijk zou hebben gefinancierd. Nutsvoorzieningen: één pomp per acht huizen, nog behouden tussen nummers 175-177/179-181 en nummers 187-189/191-193. Van 1924 tot circa 1970 boden vier blokken onderdak aan de rijkswachtkazerne van het kanton Moorslede-Passendale, met eigenlijke kantoren in nummers 167-169. Het eerste blok verdween reeds in 1934-1935, bij de oprichting van een melkfabriek.

Vrij uniforme architectuur. Verankerde baksteenbouw op oorspronkelijk gepikte plinten. Afwisselend breed- en diephuizen onder pannen zadeldak (nok respectievelijk loodrecht op en evenwijdig met straat), uitbouw van nutsvoorzieningen onder lessenaarsdaken, onder meer toiletten en washokjes. Lijstgevels afgelijnd met baksteenfries; puntgevels met getrapte schouderstukken en uilengaten. Rechthoekige vensters met cementen latei en bakstenen afzaat; vlak omlijste rondboogdeuren. Beeldtransformatie voornamelijk met betrekking tot houtwerk, grosso modo behouden bij nummers 207-209 (nok loodrecht met straat), zie luiken en kleine roeden. Nummer 203, met vernieuwd gevelparement. Nummers 155-157/ Roomstraat, thans één woning. Nummers 167-169, witbeschilderd en ingericht als handelsruimte.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten 11776 A-B.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De panden aan het begin en het einde van de reeks zijn niet langer bewaard. Dit betreft de voormalige nummers 155-157, samengevoegd tot één woning, die schuin ingeplant was ten oosten van de kruising met de Roomstraat, en de nummers 207-209. Meerdere panden in de rij kregen ondertussen een vernieuwd of beschilderd parement.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Viersprong (31 januari 2012).
Auteurs: Jacobs, Els