erfgoedobject

Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
24239
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24239

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten westen van de kerk. Toegang onder meer via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), tegenover het kerkportaal. Eerste aanduiding op de Atlas der Buurtwegen (1842) als gebouw in een grote vierkante omwalling. Wederopbouw op de bestaande grondvesten na haast volledige vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919-1920.

Dubbelhuis in de trant van de bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, links en rechts lage dienstgebouwtjes onder schilddaken. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op arduinen plint; kroonlijst op consoles. Rechthoekige vensters met rolluikkasten; getoogde voor- en achterdeur in grijsbeschilderde, geriemde omlijsting. Met schijnvoegen gecementeerde zijgevels; in het rechter dienstgebouw korfbogige muuropeningen.

  • Fonds Provinciale Bibliotheek Brugge
  • BIERRE H., Schets over Slyps in twee deelen met eene kaart-plan van 't omliggende der plaats om verschillende veranderingen verstaanbaar te maken, Ieper, 1903, p. 9-10.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

De tuin van de pastorie bestaat voor een deel uit een waterpartij die het restant is van de omwalling. Daarlangs staat een bomenrij van lindebomen waardoor de site zich scheidt van het kerkplein.

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24239 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.