Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten westen van de kerk. Toegang onder meer via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), tegenover het kerkportaal. Eerste aanduiding op de Atlas der Buurtwegen (1842) als gebouw in een grote vierkante omwalling. Wederopbouw op de bestaande grondvesten na haast volledige vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919-1920.
Dubbelhuis in de trant van de bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, links en rechts lage dienstgebouwtjes onder schilddaken. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op arduinen plint; kroonlijst op consoles. Rechthoekige vensters met rolluikkasten; getoogde voor- en achterdeur in grijsbeschilderde, geriemde omlijsting. Met schijnvoegen gecementeerde zijgevels; in het rechter dienstgebouw korfbogige muuropeningen.
Fonds Provinciale Bibliotheek Brugge
BIERRE H., Schets over Slyps in twee deelen met eene kaart-plan van 't omliggende der plaats om verschillende veranderingen verstaanbaar te maken, Ieper, 1903, p. 9-10.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Tuin
De tuin van de pastorie bestaat voor een deel uit een waterpartij die het restant is van de omwalling. Daarlangs staat een bomenrij van lindebomen waardoor de site zich scheidt van het kerkplein.