Pastorie

Gemeente Moorslede
Locatie Dorpsplein Slyps 10, Moorslede (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Moorslede (adrescontroles: 09-01-2008 - 10-01-2008).
  • Inventarisatie Moorslede (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten W. van de kerk. Toegang o.m. via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), (fig. 113), tgov. het kerkportaal. Eerste aanduiding op de Atlas der Buurtwegen (1842) als gebouw in een grote vierkante omwalling. Wederopbouw op de bestaande grondvesten na haast volledige vernieling tijdens W.O. I in 1919-1920.

Dubbelhuis in de trant van de XIX B-bebouwing; vier trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, lage l.- en r.dienstgebouwtjes onder schilddaken. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op arduinen plint; kroonlijst op consoles. Rechth. vensters met rolluikkasten; getoogde voor- en achterdeur in grijsbeschilderde, geriemde omlijsting. Met schijnvoegen gecementeerde zijgevels; in het r. dienstgebouw korfbogige muuropeningen (328).

F.P.B.B.
BIERRE H., Schets over Slyps in twee deelen met eene kaart-plan van 't omliggende der plaats om verschillende veranderingen verstaanbaar te maken, Ieper, 1903, p. 9-10.