Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve met semigesloten karakter gelegen ten oosten van de dorpskom. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842) is de hoeve volledig omwald, op de stafkaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1974) nog gedeeltelijk, heden is de omwalling gedempt. Hoevegebouwen met voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), onder meer overstekende randen op houten modillons en laadvensters in puntgevel met overkragend, geprofileerd windbord. Opstelling rondom een rechthoekig, gekasseid erf; nog deels behouden bakstenen stoepen. Voornaamste erftoegang ten westen, tussen twee stallingen. Twee weeghuisjes op en buiten het erf wijzen op vroegere semi-industriële activiteiten. Bewaarde weegbrug op het erf.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van acht traveeën. Vernieuwd parement voor erfgevel. Achteraan haakse aanbouw van keuken onder zadeldak.

Ten noorden, links van het huis, dichtgemetseld breed wagenhuis met rechts drie staltraveeën (nok parallel aan het huis). Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Wagenhuistravee onder houten latei en verticale plankenbeschieting.

Ten noordoosten, van het erf verwijderd, vrij lang bakhuis onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan het huis, mechanische pannen) en recente ast van betonstenen.

Ten westen van het erf, links en rechts van de erftoegang, twee stallingen onder zadeldaken (nok loodrecht op huis). Eveneens stalling ten oosten van het erf en dwarsschuur (nok parallel aan het huis) ten zuiden.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol