Hoeve, bunker en kapel

Beschrijving

Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling van de lage, gebouwen van donkere baksteen opgesteld rondom een onverhard erf; centraal grasperk, waarschijnlijk voormalige vaalt. Achter het boerenhuis in het populierenbosje, betonnen Duitse 'twee-kamerbunker' van de Eerste Wereldoorlog. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842), evenwel met een andere opstelling.

Ten zuiden, erftoegang, via landweg uitkomend op de Waterstraat, met aan de straat kapel van 1873. Rechthoekig bakstenen gebouwtje onder pannen zadeldak. Verdiepte rondbogige kapeldeur tussen pilasters, in de geveltop oculus met vierpas. Houten deur met ijzeren traliewerk, altaar met beeld "O.-L.-Vrouw-Ruste-der-Benauwden".

Ten noorden, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd boerenhuis van acht traveeën + rechts aanpalende wagenhuistravee onder onderbroken zadelbedaking (nok parallel aan de straat, donkere, mechanische pannen), en links kleine, aanpalende schuur- en stal(?)vleugel van vijf traveeën onder afgewolfd zadeldak (donkere, mechanische pannen). Bij boerenhuis laadvenster in puntgevel. Getoogde muuropeningen, wagenhuis (nu garage) onder gietijzeren latei. Links van het boerenhuis, in de stalvleugel uitgespaarde gang.

Ten westen, stalling met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Negen traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis, donkere mechanische pannen), klimmende laadluiken. Links twee traveeën vroeger paardenstal, nu verbouwd tot garage. Licht getoogde deuren en halfronde stalvensters.

Ten oosten, dwarsschuur en bewaarruimte van acht traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis, donkere mechanische pannen en golfplaten). Uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige en getoogde deuren, onder meer onder laadvensters; schuifpoorten.

• BEERLAND F., CASTELEIN L., De geschiedenis van Slypskapelle, Dadizele, 1979, p. 89-101, 119.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol