Hoeve Beurtepachthof

Beschrijving

Zogenaamd "Beurtepachthof", zie boogveld met figuratieve zaaier. Historische pachthoeve, in oorsprong eigendom van de Guldenbergabdij te Wevelgem; de oudste vermelding gaat terug tot de 13de eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangegeven als omwalde hoeve met losse bestanddelen en met erfoprit ten zuiden. De Atlas der Buurtwegen toont nog grosso modo dezelfde configuratie. Woonhuis voorheen gesitueerd in het noorden, in 1927, zie gevelsteen, nieuwe woning in het oosten, waar voorheen de schuur stond.

Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rondom een begrint erf met in het oosten woonhuis, ten zuiden sterk aangepaste stalvleugel en in het westen kleine dwarsschuur; enigszins afgezonderde cichorei-ast, naar verluidt uit de jaren 1920-1930, in het noordwesten. Ten noorden, gelegen aan de rechterzijde van de Beurtemolenstraat: drieledige vlasschuur met jaarsteen 1907, die deel uitmaakt van de voormalige vlasfabriek en roterij. Resten van de voormalige omwalling in het oosten.

Woonhuis: eclectisch getint breedhuis -onder meer trapgevel-; zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen (mechanische) zadeldak, rechts met wolfseind + links en rechts lagere aanpalende vleugels van 1962; respectievelijk één en twee traveeën onder plat dak. Rechter vleugel bekroond door geajoureerde bakstenen balustrade met arduinen deksteen. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van arduin voor onder meer boven- en onderdorpels, sluit- en aanzetstenen, oren en neuten; houten gootlijst met consoles en bakstenen kraagsteentjes. Rechter risaliet oplopend in trapgevel met overhoeks topstuk; top met sierankers in in- en uitzwenkende muurnis. Rechthoekige vensters met licht uitspringende borstwering. Portaal gemarkeerd door hoekpilasters; verdiepte deur, deels beglaasd en getralied; bovenlicht met kleine roedeverdeling. Zijgevel benadrukt door getrapt spaarveld; getoogde vensters, onder meer betralied.

Voormalig 18de-eeuws poortgebouw met oudere kern, zie kleurverschil in de bakstenen ter hoogte van de muurankers, doet heden dienst als schuur. Aan straatzijde (Beurtemolenstraat), rondboogpoort onder druiplijst van zwarte baksteen, waarboven Marianisje in geriemde omlijsting; hoekblokken van natuursteen; blinde vensters. Aan erfzijde, afdak onder golfplaten. Resten van oudere kozijnconstructie en houten steektrap. Recenter laadluik onder licht overkragend zadeldak. Ten westen, voormalig bakhuis verbouwd tot garage.

• Het Beurtehof, (Praktische gids, nummer 1, 1969).
  • CARTON R., R. VLIEGHE, 250 jaar Sint-Eligiusparochie 1747-1997, 1997, p. 8.
  • WITDOUCK R., Gullegem. St. Eloois-Winkel. Op het einde van de Middeleeuwen, Gullegem, 1989, p. 101.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De drieledige vlasschuur met jaarsteen 1907, gelegen aan de rechterzijde van de Beurtemolenstraat, is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els