Beurtepachthof, hoeve en poortgebouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ledegem
Deelgemeente Sint-Eloois-Winkel
Straat Gullegemsestraat
Locatie Gullegemsestraat 202, Ledegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ledegem (adrescontroles: 09-01-2008 - 09-01-2008).
  • Inventarisatie Ledegem (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beurtepachthof, hoeve en poortgebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 202. Z.g. "Beurtepachthof" cf. boogveld met figuratieve zaaier. Historische pachthoeve, in oorsprong eigendom van de Guldenbergabdij te Wevelgem (fig. 54); de oudste vermelding gaat terug tot XIII. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangegeven als omwalde hoeve met losse bestanddelen en met erfoprit ten Z. De Atlas der Buurtwegen toont nog gr.m. de zelfde configuratie. Woonhuis voorheen gesitueerd in het N., in 1927 cf. gevelsteen, nieuwe woning in het O., waar voorheen de schuur stond.

Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rondom een begrint erf met in het O. woonhuis, ten Z. sterk aangepaste stalvleugel en in het W. kleine dwarsschuur; enigszins afgezonderde cichorei-ast, naar verluidt uit de jaren 1920-1930, in het N.W. Ten N., gelegen aan de r.zijde van de Beurtemolenstraat: drieledige vlasschuur met jaarsteen 1907, die deel uitmaakt van de voormalige vlasfabriek en roterij. Resten van de voormalige omwalling in het O.

Woonhuis: eclectisch getint breedhuis -o.m. trapgevel-; zeven trav. en één bouwl. onder pannen (mechanische) zadeldak, r. met wolfseind + l. en r. lagere aanpalende vleugels van 1962; resp. één en twee trav. onder plat dak. R.vleugel bekroond door geajoureerde bakstenen balustrade met arduinen deksteen. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van arduin voor o.m. boven- en onderdorpels, sluit- en aanzetstenen, oren en neuten; houten gootlijst met consoles en bakstenen kraagsteentjes. R.risaliet oplopend in trapgevel met overhoeks topstuk; top met sierankers in in- en uitzwenkende muurnis. Rechth. vensters met licht uitspringende borstwering. Portaal gemarkeerd door hoekpilasters; verdiepte deur, deels beglaasd en getralied; bovenlicht met kleine roedeverdeling. Zijgevel benadrukt door getrapt spaarveld; getoogde vensters, o.m. betralied.

Voormalig XVIII-poortgebouw met oudere kern cf. kleurverschil in de bakstenen ter hoogte van de muurankers, doet thans dienst als schuur (fig. 55). Aan straatzijde (Beurtemolenstraat), rondboogpoort onder druiplijst van zwarte baksteen, waarboven Marianisje in geriemde omlijsting; hoekblokken van natuursteen; blinde vensters. Aan erfzijde, afdak onder golfplaten. Resten van oudere kozijnconstructie en houten steektrap (fig. 56). Recenter laadluik onder licht overkragend zadeldak. Ten W., voormalig bakhuis verbouwd tot garage (142, 143).

Het Beurtehof, (Praktische gids, nr. 1, 1969).
CARTON R., R. VLIEGHE, 250 jaar Sint-Eligiusparochie 1747-1997, 1997, p. 8.
WITDOUCK R., Gullegem. St. Eloois-Winkel. Op het einde van de Middeleeuwen, Gullegem, 1989, p. 101.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gullegemsestraat

Gullegemsestraat (Ledegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.