Onderpastorie

Beschrijving

Voormalige onderpastorie met achterliggende beboomde tuin; vrijstaand met links toegangspoortje en rechts aansluitend tuinmuur. Neogotisch dubbelhuis van 1892-1893; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel van verankerde (uitgewerkte lelie-ankers) bakstenen met gebruik van arduin voor kozijnen -onder meer kruis en drielichten-, kraagstenen en plint; aflijnende muizentandfries. Typerende brugse travee voor linker risaliet, mogelijk vroeger uitlopend op topgevel. Gedrukte spitsboogdeur onder tweeledig, getralied bovenlicht, waarboven een spitsboognisje; behouden hang- en sluitwerk. Verankerde zijpuntgevels met vlechtingen; rechter zijgevel met getralied venster.

• CARTON R., VLIEGHE R., 250 jaar Sint-Eligiusparochie 1747-1997, 1997, p. 76.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol