Onderpastorie van 1892-1893

Beschrijving

Nr. 3. Voormalige onderpastorie met achterliggende beboomde tuin; vrijstaand met l. toegangspoortje en r. aansluitend tuinmuur. Neogotisch dubbelhuis van 1892-1893; vier trav. en twee bouwl. onder zadeldak. Lijstgevel van verankerde (uitgewerkte lelie-ankers) bakstenen met gebruik van arduin voor kozijnen -o.m. kruis en drielichten-, kraagstenen en plint; aflijnende muizentandfries. Typerende brugse trav. voor l. risaliet, mogelijk vroeger uitlopend op topgevel. Gedrukte spitsboogdeur onder tweeledig, getralied bovenlicht, waarboven een spitsboognisje; behouden hang- en sluitwerk (fig. 61). Verankerde zijpuntgevels met vlechtingen; r.zijgevel met getralied venster (160).

• CARTON R., VLIEGHE R., 250 jaar Sint-Eligiusparochie 1747-1997, 1997, p. 76.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol