erfgoedobject

Steenbekekapel met kapelhof

bouwkundig / landschappelijk element
ID
24279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24279

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenbekekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bedehuisje zogenaamd "Steenbekekapel", gelegen aan het kruispunt Kortrijksestraat, Kleine Izegemsestraat en het Steenbeekpad. In oorsprong 19de-eeuwse kapel, ook wel "Lagae's Kapelle" genoemd (naar de oprichters); heropgebouwd na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog. Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Hoeken benadrukt door versneden steunberen. Verdiept rondboogportaal; getoogde deuropening met arduinen sluitsteen. Rondboogvensters in de zijgevels; arduinen sluitsteen.

De kapel is ingeplant op een kruispunt van wegen, aan de rand van het open landbouwgebied, en wordt beschaduwd door vijf opgaande lindes. Hierdoor vormt het geheel een herkenningspunt in het landschap. Aan de voet van de bomen is een wintergroene beplanting aangebracht. Tussen de beplanting zijn enkele halfverharde paadjes aangelegd en een zitplek voor de kapel.

  • CARTON R., VLIEGHE R., 250 jaar Sint-Eligiusparochie 1747-1997, 1997, p. 66-68.
  • DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSEN A. & VANNESTE P. 1999: Steenbekekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/24279 (geraadpleegd op 23 augustus 2022)

Auteurs: Schepens, Annelies; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenbekekapel met kapelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.